Læst i 2014

Læst i 2014

more_info_get.phpErling Jepsen: Den sønderjyske farm

Vi er tilbage i Gram og følger den 13-årige Allans glæder og sorger. Allan har af sin far fået lov til at have en kaninfarm, og det er utrolig så meget man kan få ud af det. Bagved ligger alt det sørgmodige. Hvorfor er det Allans søster bor hos en plejefamilie, hvorfor kommer ingen af naboerne på besøg, hvorfor forsvinder moren om bag skuret med en tilfældig mand og hvorfor ligger faren på sofaen og græder? Det er Erling Jepsen i topform.

imagesClaire Messud: The woman upstairs

Det lød så lovende. “En historie om bedrag”. Men den var bare kedelig. Hovedpersonen Nora, en kunster wanna-be, der aldrig rigtig er kommet igang, bliver sygeligt optaget af en mor til en af sine elever. Hun svælger i morens etablerede kunstnerliv og stalker hende nærmest. Til sidst bliver alting vendt på hovedet, og det er svært at finde ud af hvem der har (mis)brugt hvem. Problemet er at jeg ingen sympati har for hovedpersonen overhovedet. Jeg synes hun er kedelig og ubehagelig og jeg er derfor ikke interesseret i hvordan hun har det. Derfor bliver bogen også uinteressant.

The_goldfinch_by_donna_tartDonna Tartt: The goldfinch

“The goldfinch” har modtaget et hav af priser og det er bestemt ikke ufortjent. Det er simpelthen en god historie. En dannelseshistorie om Theo der som 13-årig overlever et bombeattentat på New York Metropolitan Museum. I ruinerne taler han med en døende mand, der giver ham en ring og beder Theo om at tage et billede med sig. De to ting kommer til at forme Theos liv. Theos mor er død på museet, og Theo bor herefter hos en klassekammerat, senere hos sin far i Las Vegas. Senere flytter han igen tilbage til New York og prøver at få sit traumatiserede liv til at hænge sammen. Imens hænger skylden over det stjålne maleri som en skygge over ham. Som sagt er det simpelthen en god historie med nogle gode karakterer i. Men – den er aaaalt for lang efter min mening. Jeg har ikke noget imod lange bøger, men ind i mellem går handlingen for meget i stå, og jeg når at tænke “kom nu videre”. Det trækker ned. Alligevel er den absolut anbefalelsesværdig.

indexMalala Yousafzai: Jeg er Malala

Jeg havde det lidt ambivalent med denne bog: Jeg ville gerne kende historien, men var også bange for at det blev én lang lovprisning af Malala. Det blev delvist gjort til skamme. Ja, jeg havde svært ved helt at tro på denne fantastiske piges historie, men ikke desto mindre blev jeg rørt af den. Jeg havde også forventet at få en “vi-er-alle-mennesker-vi-er-alle-ens” oplevelse, men det gjorde jeg ikke. I stedet blev jeg mere og mere forarget og skræmt over historien om det pakistanske styre, militær og Taliban. Hvor er det dog en anden verden, og kan den nogensinde blive fredelig. I dag lever Malala i England langt fra sit elskede hjemland. Hun frygter stadig for sin og sin families liv. I mellemtiden har Taliban (måske) glemt hende og har i stedet slået 132 skoleelever ihjel. Som hævn!

indexTom Rachman: The rise and fall of great powers

Rachman debuterede med “De ufuldkomne”, som jeg med stor fornøjelse læste tidligere i år. Jeg havde derfor også store forventninger til denne hans anden bog – den svære toer.Hovedpersonen er den lidt underlige enspænder Tooly, der har en lille boghandel i Wales. Vi hører gradvist om hendes barndom, først sammen med hendes computernørdede far og siden med en bunke personligheder der måske, måske ikke, tager sig godt af hende. Vi møder Tooly i 2011 hvor hun begiver sig ud på en rejse for at forstå sin fortid. Langsomt går mærkværdige sammenhænge op for en, og man fascineres og rystes. Man rives med, både af selve fortællingen, men også af den underfundige Tooly, som er svær at blive klog på.

kiblerJulie Kibler: Hjem

Ligegyldig, ligegyldig, ligegyldig! Det er det bedste jeg kan sige. Vi hører om den gamle Isabelle, der i sine unge år har haft en altopslugende kærlighedsaffære med den sorte husholderskes dygtige og retskafne søn. Nu er hun på vej til begravelse og får sin frisør, den sorte Dorrie til at køre sig. På turen hører vi hele historien om Isabelles forelskelse, som aldrig virker overbevisende, og Dorries liv, som bare virker irriterende. Måske skal man være amerikaner for at mærke historien, den virker i alle tilfælde ikke på mig. Bogen er ikke decideret dårlig, men den er så ligegyldig og  politisk korrekt at den bare er jævnt kedelig. Og så er der så mange slåfejl i den, at det ikke er til at forstå. Vi andre er undskyldt med vores enmands-bloggeri, men et forlag bør læse ordentlig korrektur på deres udgivelser. Det skæmmer desværre min læseoplevelse.

The-Good-Father-196x300Noah Hawley: The good father

Virkelig god historie om en far og han søn. Sønnen har (måske) slået en meget populær præsidentkandidat ihjel. Det får faren til at kigge sig selv i øjnene som far – har han været en god far – samtidig med at han prøver at finde svarene på, om sønnen virkelig har slået nogen ihjel, og hvorfor så mon? Den greb mig om mit (forældre)hjerte og jeg kan virkelig anbefale den.

indexM. R. Carey: The girl with alle the gifts

Nøøøj, sjældent er jeg blevet så skuffet. “Never judge a book by its cover”, men det gjorde jeg. Den så spændende ud, bagteksten gjorde mig nysgerrig og jeg glædede mig til at komme i gang med den. Den startede faktisk også ok, de første 15-20 sider. Men så gik det galt og udviklede sig til en zombie-bog!! I den grad ikke noget for mig. Jeg læste den alligevel (hurtigt) til ende. De evindelige lange voldscener blev dog bare skimmet.

ItemImage.aspxPeter Høeg: Effekten af Susan

Jeg synes Peter Høeg er tilbage. Jeg har ikke været begejstret for de sidste par bøger, men her er jeg med. Susan er en stærk og spændende karakter og de øvrige karakterer i bogen har også alle en historie, der gør dem spændende at være i selskab med. Specielt Susans børn er fantastisk beskrevet. Min eneste anke er, at der ind i mellem lugter en lille smule af Stieg Larsson.

goldukpb-199x300Chris Cleave: Gold

Dette er historien om to sportskvinder, to konkurrenter og to veninder. Og det er historien om, hvordan man kan kombinere de to meget forskellige ting. Det er også en historie om, hvor meget man kan blive nødt til at ofre for dem man elsker, og om man er parat til det offer. Jeg var meget grebet af historien.

GudfarDy Plambeck: Gudfar

En hyggelig, hjertevarm og også lidt sørgmodig bog om en familie og dens meget forskellige familiemedlemmer: Bikeren Uffe, hans mor med (måske) nazi-sympatier og hans guddatter Peltring. Alle mennesker har en spændende livshistorie, hvis man bare giver sig tid til at høre efter 🙂

9788792845108Grégoire Delacourt: Ønskelisten

Hovedpersonen vinder i Lotto. Det giver anledning til en del spekulationer om hvad man skal bruge alle de penge til og om det egentlig er penge der gør os lykkelige. Fin lille bog.

367fab315e5e009fdea1766b48e523e7Stig Dalager: Det blå lys

Jegh ar altid været interesseret i naturvidenskab, så jeg vidste selvfølgelig godt hvem Marie Curie var. Vidste også at hun døde som en følge af sit store arbejde med radioaktive stoffer. Men jeg var slet ikke klar over HVOR stort et arbejde det reelt var. Eller HVOR diskrimineret hun blev på grund af sit køn og sin nationalitet. God bog om en af de vigtigste kvinder i historien.

Canada_Richard_FordRichard Ford: Canada

Hovedpersonen fortæller om sin flugt til Canada, for at undgå børnehjem efter sine forældres mislykkede bankrøveri. Han fortæller om sorgen og forvirringen ved at miste sine forældre og om usikkerheden ved at begå sig et nyt sted. Samtidig får vi en fin fortælling om det Canada, vi aldrig hører om. Dejlig bog.

the_perks_of_being_a_wallflower_book_cover_drawing_by_pigwigeon-d5j78elStephen Chbosky: The perks of being a wallflower

En skønt fortalt historie, men en overraskende slutning. Bogen er forbudt til undervisning flere steder i USA, da den behandler flere kontroversielle emner. Det kommer jeg aldrig til at forstå. Den emmer af ungdom, problemer, venskab, sorg og livsglæde. Den er for alle unge og ældre. Jeg anbefalede den straks til min teenagedatter. Jeg er sikker på hun ikke tager skade 🙂

51JXXb2vpDL._SY344_BO1,204,203,200_John Green: The fault in our stars

Hvordan kan en historie som handler om kræftsyge børn og er helt igennem hjerteskærende samtidig være så humoristisk, livsglad og helt fantastisk? Jeg ved det ikke, men det formår denne bog. Jeg græd og grinede mig hele vejen igennem. Min mand på 52 og min datter på 13 læste den efterfølgende og de var begge enige. Det er åbenbart en bog der rammer alle.

stonerJohn Williams: Stoner

Mærkeligt at denne bog har næsten 50 år på bagen og bare har ligget og ventet på at verden opdagede den. Det er én af de bedste bøger jeg har læst længe. Og den viser også, at god litteratur ikke kun handler om storslåede historier. Denne bog handler om en i den grad almindelig mand, med et almindeligt liv, lige på randen af fiasko. Men det er en fantastisk bog. Ind i mellem er den næsten ikke til at bære i sin almindelighed. Man har lyst til at skrige til Stoner “Så gør dog noget! Så bli’ dog til noget”. Men han gør det kun i det små, og som regel gør det bare hans liv værre. Stoners karakter er så menneskelig at den næsten gør ondt. Og det hele er så hverdagsagtigt almindeligt og småt at det rammer en allerinderst inde. Fantastisk!

indexJoshua Foer: Moonwalking with Einstein

En super fin bog om hukommelse og om hvordan man bliver bedre til at huske. Jeg elsker denne slags “easy science” bøger. Foer skriver humoristisk, oplysende, intelligent og overraskende. Den menneskelige hjerne er et mysterie, men med Foers hjælp bliver vi lidt klogere og det endda på en underholdende måde. Journalisten Foer skal dække de amerikanske mesterskaber i hukommelse, og det bliver starten på et eksperiment, der nærmest udvikler sig til en besættelse for den unge journalist. Han beslutter sig nemlig for selv at deltage i det følgende års mesterskaber. Og samtidig med at vi følger hans anstrengelser for at blive blandt de bedste i USA får vi et indblik i hukommelsestræningens historie. Dejlig bog!

forbandede-yngel-ebogAnne-Cathrine Riebnitzsky: Forbandede yngel

En virkelig god fortælling! En fortælling om det lille barn, om familien, om opvækst. En opvækst med fysisk og psykisk vold, frygt og svigt. En opvækst med en voldelig og følelsesmæssigt kold far, en psykisk syg og følelsesmæssigt fraværende mor. Hovedpersonen bærer hele sit liv på uforløst kærlighed og skyld over familieforholdene. Som voksen er hun i Afghanistan, et sted hun opfatter som “ærligt”. I al elendigheden er bogen til at holde ud, fordi den byder på lyspunkter i forhold den ægte kærlighed mellem søskende og lyspunkterne der kan anes i fremtiden.

1469481[1]Mads Nygaard: Kravl

Karl mister sin bror i en drukneulykke. Bogen fortæller om, hvordan den lille Karl kommer videre i livet. Helingsprocessen forværres af, at Karls far kommer i fængsel, og Karl må klare sig alene med sin mor. Karl er bogens fortæller, og der er tydeligt gjort meget ud af at give ham en drenget fortællerstemme. Så meget at det ind i mellem skygger for bogens alvor (og humor), synes jeg. Alligevel er det en fin lille fortælling om det groteske liv, og hvordan det altid går videre.

De gule fugleKevin Powers: De gule fugle

Forfatteren Kevin Powers har skrevet en rystende, dyster og delvis selvbiografisk bog. Han meldte sig som 17-årig til hæren og var maskingeværskytte i Irak. På baggrund af sine erfaringer skrev han “De gule fugle”, som har vundet adskillige priser. Hovedpersonen Barttle skal sammen med den ligeså unge unge Murph afsted i krig. Barttle kommer til at love Murphs mor, at hendes søn nok skal komme sikkert hjem igen. Et  løfte han bærer med sig, men som han selvfølgelig ikke kan holde. Romanen krydsklipper mellem tiden i Irak og tiden i USA, før og efter krigen. Bogen viser stærkt hvad krigen gør ved mennesker og virker meget ægte i sin fortællerstemme.

ABERDABEI_OMSLAG_final.inddJulia Butschkow: Aber dabei

Bogens omdrejningspunkt er en psykiatrisk afdeling. Vi hører om forfatteren der har udviklet en spiseforstyrrelse ved at dykke ned i bedstefarens aktive del af de tyske koncentrationslejre, om lægen der har en affære med en af patienterne, om patienten har har en affære med, lægens kone der lider under utroskaben, men endnu mere under den manglende kommunikation og kærlighed i ægteskabet og om Ivan der er sex- og sprutfikseret. Det er alt sammen en lille smule ligegyldigt.

Junot Diaz: Sådan mister du hende

Jeg læser sjældent novellesamlinger, og hvis jeg havde vidst at dette var en sådan, var jeg nok aldrig startet på den. Diaz fortæller omkærligheden i alle dens former, og egentlig synes jeg bare det er lidt kedeligt.

Joe-SpeedbådTommy Wieringa: Joe Speedbåd

Hovedpersonen Fransje er lam og en tavs betragter af andres liv. Fransje finder sin modsætning og ven i tilflyttern Joe med kaldenavnet “Speedbåd”. Båden byder på masser af eksotiske indslag som bådbyggeri, arabiske “prinser”, flyvemaskiner og armwrestling. Jeg kedede mig desværre en lille smule undervejs.

1447401George Orwell: Kammerat Napoleon

Jeg har læst “Animal Farm” før, men det er meget længe siden. Det er jo en ægte klassiker, så jeg tænkte at den kunne tåle en genlæsning. Og dét kunne den. Jeg nød hver en linje og hvert et ordvalg. Det er i sandhed en klassiker, man kan lære meget af. “Alle dyr er lige, men nogle er mere lige end andre”.

Eleanor-og-Park-WEBRainbow Rowell: Eleanor og Park

En dejlig historie om to unge, Eleanor og Park, der begge føler sig anderledes, men finder hinanden og oplever den første kærlighed. Historien rørte mig, men jeg havde det som om jeg var i gang med at læse min 13-åriges datters bog. Jeg synes den var meget “ungdomsbogs-agtig” i dens forklaring af følelser. Alligevel var det en god læseoplevelse.

indexPhilippe Claudel: Jeg giver slip

En lille roman, som i bibliotekets indbinding nærmest minder om en børnebog. Fortælleren er psykolog. Han arbejder på et hospital hvor han skal fortælle pårørende om pludselige tab, fx efter en trafikulykke. Samtidig skal han forsøge at opnå tilladelse til organdonation. Men han har svært ved at være i sit eget liv, efter at han har mistet sin kone kort efter fødslen af deres barn. Han er ramt af sorg og depression, der fylder alle hans tanker. Sproget er så præcist og ulykkeligt, at det ikke kan undgå at ramme. På den måde er bogen “svær” at komme igennem, det er i hvert fald ikke en “feel good book”. Men så alligevel, fordi den også rummer så meget kærlighed i hans beskrivelse af sin datter. Jeg var opslugt af bogen både når jeg læste, og når jeg ikke læste. Jeg tror ikke, det er sidste gang jeg læser noget af Claudel. Måske på fransk næste gang.

1Q84, bd. 3Haruki Murikami: 1Q84, bog 3

Jeg må indrømme, at jeg skulle sparke mig selv lidt for at komme i gang med bog tre. I slutningen af to’eren var jeg lidt træt af de mange gentagelser. I starten af tre’eren er det lidt på samme måde. Ting bliver forklaret, selvom de lige er sket. Alligevel lod jeg mig rive med af den magiske fortælling. Det er så overraskende, når den realistiske trummerum pludselig bliver afbrudt af noget fuldstændigt magisk, og her heldigvis fuldstændig uden forklaring. Det betød også en del for min læseoplevelse, at jeg siden bind 2 har været i Tokyo, og derfor kunne få nogle helt andre billeder på historien. Slutningen var vel som den skulle være og måske derfor en smule skuffende. Man sidder også slutelig med en masse ubesvarede spørgsmål om personer og organisationer som bogen bruger meget tid på, men som så forsvinder fuldstændigt ud af billedet. Det synes jeg egentlig meget godt om, jeg kan ikke altid lide, når det hele bliver runder for tydeligt af. 1Q84 serien er helt klar anbefalelsesværdig læsning i disse år.

1348887-gfDavid Foenkinos: Les souvenirs

Fin lille roman om en ung mand, der har svært ved at finde sig selv i livet. Specielt første del, der handler om bedstefarens død, bedstemorens anbringelse og senere flugt fra et plejehjem er rigtig god. Forholdet mellem hovedpersonen og bedstemoren er meget rørende beskrevet. Anden del handler om hans “voksne” liv ,med kone og barn, men her synes jeg historien bliver lidt “jappet”, og jeg savner den indlevelse som præger den første del. Det betyder også at det er sværere at blive helt så grebet af hans historie.

ufuldkomneTom Rachman: De ufuldkomne

Virkelig velskrevet og veldrejet roman om en lille international avis i Rom. Kapitlerne handler skiftevis om avisens start og om de nuværende ansatte ved avisen. Man ryger igennem den og det hele hænger sammen på fineste vis. Jeg tror det kunne gå hen og blive en af årets bedste romanoplevelser.

Advertisement